Wat is HACCP?

Hazard Analysis and Critical Control Points. Het is een hele mond vol en de kans is groot dat je er nooit van gehoord hebt. Dit is voornamelijk iets voor bedrijven die voedsel verwerken. Bij het verwerkingsproces van voedingsmiddelen loop je altijd het risico dat er iets mis kan gaan waardoor ons voedsel in gevaar komt en de veiligheid dus niet meer gewaarborgd is. Eventuele risico’s moeten in een voedselveiligheidsplan worden beschreven. Dit is verplicht voor ieder bedrijf die voedsel produceert of verwerkt. Ook zien we HACCP in de horeca en in de zorg terugkomen.

HACCP horeca

Als jij een eigen horecaonderneming bezit dan is het belangrijk om je bewust te zijn van HACCP. Je moet je dan houden aan de HACPP principes. Dit is een lijst waar kritische punten op staan. Het is belangrijk om hier extra aandacht aan te besteden. Als je in de horeca branche zit dan is het verplicht om te werken met een verplicht voedselsysteem. Dit gaat dan over voedsel bereiden, het verwerken van voedsel, behandelen van voedsel, voedsel verpakken, voedsel vervoeren, verspreiden van voedsel en het verhandelen van voedsel. Dit veiligheidssysteem moet gebaseerd zijn op de HACPP. Als je met een goedgekeurde Hygiënecode werkt betekent dit dat je automatisch aan de wet voldoet. Het is ook mogelijk om zelf een HACPP Horeca plan op te stellen. Een plan dat zelf opgesteld wordt is wel proces- of bedrijfsgebonden.

Allergenenlijst

Ongeveer 2% van de mensheid is voor bepaalde levensmiddelen of voor bestanddelen hiervan overgevoelig. In de wet zijn 14 stoffen, zoals pinda’s, granen en melk, vastgelegd die vermeld moeten worden op de verpakking als er bij het bereiden van een product een van deze 14 allergenen zijn gebruikt. Dit heet een allergenenlijst. Dit is zo bepaald om de consument in bescherming te nemen. Deze allergenenlijst moet verzamelt en beheert worden, dit is voor veel horecagelegenheden nogal een uitdaging, zeker als er elke dag een ander dagmenu voorbijkomt. Het is belangrijk dat jij jouw gasten altijd kunt informeren over eventuele allergenen die in je product terug kunnen komen. Daarom is het hier erg belangrijk dat je weet met welke grondstoffen je werkt. Er zijn verschillende HACPP lijsten waar rekening gehouden moet worden. Het kan wel eens gebeuren dat een product dat een allergeen bevat een verkeerd etiket krijgt, dit kan voorkomen door een productiefout. Als dit gebeurt dan zijn producenten wettelijk verplicht om de consumenten te waarschuwen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *